Blog
srijeda, listopad 29, 2008



Da ne kažete da vas predugo držim u neizvjesnosti (što uopće nije cilj nego nažalost ne stignem pisati baš prečesto), evo i recepta za koji mi je bio potreban pire od bundeve.

Sve je krenulo s već spomenutim komadom budeve s tržnice, nastavilo se potragom po internetu da bih na kraju našla dobru ideju, ali mi njena realizacija nigdje nije bila baš do kraja po volji. Onda sam se malo igrala uglavnom se vodeći meni jako dragim receptom za tortu sa sirom i nastalo je ovo. Dakle evo moje prve bundevske kreacije! (silno sam nekako zadovoljna što sam probala bundevu, ne znam ni sama zašto baš toliko)

Darling je potamanio nešto manje od pola torte (toliko o onome “samo jedan komadić“), a jutros sam odnijela i prijateljicama s faksa po komad da probaju. Nakon predavanja iz sociologije obrazovanja na kojem je situacija zahvaljujući profesorovim poštapalicama i mimici u par navrata bila uistinu komična, odlučile smo iskoristiti lijepo vrijeme i jednu od famoznih pauza provesti neradno.



Sunce sija, trava raste, a Kristina, Jelena i ja na terasi kafića s komadom ove torte... Sve smo slistile, a konobar je izgledao kao da su ga stavili na paklene muke kad je shvatio da će morati oprati čak (!) tri tanjurića (to je neki koji se nervira ako se iskorištena vrećica čaja ili kriška limuna stavi u pepeljaru, a ne na za to predviđeni tanjurić).

Da ne duljim više, svima se svidjelo i evo dakle mog doprinosa za ovogodišnji Halloween. Lanjski je bio nešto slikovitiji, ali je ovaj ipak po mom mišljenju ukusniji!




Kalup promjera 24 cm

Za podlogu:
25 dkg mljevenog petit beurre keksa
5 dkg mljevenih lješnjaka (ili oraha)
5 dkg mljevenog maka
5 dkg smeđeg šećera
6 dkg rastopljenog maslaca
1 žlica ulja
5 žlica vode

Za nadjev:
30 dkg svježeg sira
22 dkg šećera
1 šećer vanilija
40 dkg pirea od bundeve
5 jaja
3 žlice brašna
cimet
mljeveni đumbir
muškatni oraščić
sol

1) Obložite kalup papirom za pečenje i ugrijte pećnicu na 180°C
2) Sve sastojke za podlogu dobro pomiješajte (smjesa će i dalje biti ne sasvim, ali poprilično rastresita) pa njima obložite dno i strane kalupa pritišćući smjesu prstima (nastojte da bude što ujednačenije debljine da se ravnomjernije peče)
3) Stavite je peći samu 10ak min pa je izvadite da se ohladi
4) Mikserom sasvim lagano tucite sir, šećer i šećer vaniliju. Nakon minute do dvije dodajte pire od bundeve (mora biti sobne temperature tj. nemojte ga staviti direktno iz pećnice), a zatim jedno po jedno jaje
5) Ručno umiješajte brašno, začine i sol. Smjesa će biti poprilično tekuća, ali to je ok.
6) Prelijte smjesu preko pečene i ohlađene podloge pa sve zajedno pecite na 180°C 1h i 20 min (gotovo je kad se na rubovima počnu praviti pukotine)
7) Ostavite sat vremena da se ohladi na sobnoj temperaturi pa zatim stavite na par sati u hladnjak. Poslužite s tučenim vrhnjem i preljevom od karamele.

Napomena 1: mmmmmmm 
Napomena 2: Okusom podsjeća malo na tortu od sira jer mi to i je bio predložak, ali joj dodaci u podlozi (mak i lješnjaci), bundeva i začini daju jednu puno zanimljiviju notu. 99.9% sam sigurna da bi se svidjela svima onima koji vole klasičnu verziju samo sa sirom.



 Verzija za ispis

damijenestoslatko @ 00:10 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
Arhiva
« » ruj 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Glasuj na...

Blogerica.com