Blog
srijeda, siječanj 23, 2008



Sinoć sam samu sebe podsjetila na Izzie iz Uvoda u anatomiju, točnije na onu epizodu u kojoj je stres liječila pečenjem neviđenih količina muffina. U odnosu na to, ja sam se zadržala na skromnoj količini keksića, ali je moje pečenje služilo istoj svrsi.


Izzie u akciji

Jučer sam imala dva kolokvija – jedan ranom zorom (mislim da je prošao ok) i jedan kasnije popodne (za toga pojma nemam kako sam ga napisala) i kad sam došla doma bila sam preumorna da bi sjela za knjigu, a bilo je prerano za odlazak u krevet. Stan je za divno čudo bio raspremljen pa sam s dragim pošla na porciju ćevapa, a onda kad sam se vratila, nisam znala što bi od sebe... pa sam pravila keksiće  Sad imam cijelu hrpu pa moram smisliti kome da ih „udijelim“ – ako krenem to sve jesti sama, kazaljka na vagi će krenuti u krivom smjeru...



Ovo su inače tradicionalni švedski keksići, a na švedskom se zovu drommar što znači "snovi" pa sam ja malo preformulirala naslov... U pravilu bi se trebali pripremati s amonijakom, ali s obzirom da ja toga nemam, taj sam sastojak zamijenila praškom za pecivo i rezultat je sasvim zadovoljavajući. Kolačići su jako prhki, tope se u ustima, a pomalo me podsjećaju na jednu od vrsta keksića koje se može naći u onim kutijama s danskim keksima. Sve je to nešto sa sjevera Europe...a unutra kokos...hmmm

Za 60-ak komada vam treba:
22 dkg brašna (ja sam stavila pola glatkog, pola oštrog)
½ žličice soli
½ žličice praška za pecivo
22 dkg masla
14 dkg šećera
½ žličice ekstrakta badema
15 dkg kokosa

1) Pomiješajte brašno, prašak i sol
2) Mikserom tucite maslo i šećer i ekstrakt badema jedno 10min
3) Lagano primiješajte mješavinu s brašnom
4) Umiješajte i kokos i napravite homogenu smjesu
5) Pokrijte i stavite u frižider na sat vremena
6) Zagrijte pećnicu na 150ºC i obložite pleh papirom za pečenje
7) Oblikujte kuglice veličine oraha, slažite ih u pleh i malo ih spljoštite stražnjom stranom žlice
8) Pecite 18-22min (ovisno o veličini koju ste napravili) i to u gornjoj trećini pećnice

Napomena:
- ako se tijesto mrvi dok oblikujete kuglice, nema problema – to je očito normalno po onome što sam čitala. Mrvilo se i meni toliko da mi se činilo da ću iz pećnice izvaditi neki drobljenac, ali na kraju sam ipak dobila prhke kekse (i to cijele )
- keksići od gore navedenih količina se moraju peći u minimalno 2 serije

Ako ništa sad sam si bar poklonila dozu slatkog za preostale akademske i manje akademske izazove ovaj tjedan. Poklonite i vi sebi neku slatku sitnicu, možda baš jedan kolačić iz snova ako ne već putovanje u Švedsku :)



damijenestoslatko @ 13:37 |Komentiraj | Komentari: 38 | Prikaži komentare
Arhiva
« » stu 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Glasuj na...

Blogerica.com