Blog
četvrtak, travanj 2, 2009



Ima nešto lijepo u običajima – ne samo u tim određenim postupcima nego i u njihovom iščekivanju, a kasnije i u sjećanju na njih. Imam sreće da se u mojoj obitelji poštuju mnoge tradicije. Negdje sam jednom pročitala (a sjećanje na točna mjesta gdje nešto pročitam nije mi jača strana) da obitelj djetetu treba pružiti dvije stvari: korijene i krila. Neću se igrati tumača nečega što su mnogo pametniji od mene rekli, i sami shvaćate o čemu se radi.
Vlastite sam korijene najbolje osjetila kad sam se odmakla od mjesta gdje su me „posadili“. Činjenice da sam Dubrovčanka postala sam svjesna kad sam preselila u Zagreb, a toga iz koje zemlje potječem na neki sam ponosni način svjesna svaki put kad negdje putujem. Upoznajući tuđe, najbolje sam naučila cijeniti vlastito. Ne želim reći da je „moje“ najbolje, ali jednostavo je „moje“ i kao takvo mi je blisko i drago. Osim toga, tko može cijeniti tebe i tvoje ako sama ne cijeniš ono iz čega potječeš? Pa kako da stranac onda ne poklekne pred šarmom rječito opisanog pršuta?



A koje to veze ima sa šunkom u kruhu? Recimo da je šunka u kruhu u mom slučaju puno bliže gore spomenutim krilima nego korijenima. Za većinu je situacija vjerojatno suprotna – u mnogim je krajevima šunka u kruhu dio korijena, tj. dio uskrsne tradicije, međutim na našem se stolu za Uskrs ona još nikad nije našla. Ima sira, pršuta, jaja, pince, blagoslovljene soli, juhe, pečenja, krumpira, torti, kolača i svega što vam padne na pamet, ali šunke u kruhu ne. Ova godina bi mogla biti iznimka. Dosad se šunka nije pojavljivala na uskrsnom stolu iz čistog razloga jer smo je po prvi put probali za ovu Novu godinu.
Sve što ću reći: kapa dolje onome tko je smislio ovu tradiciju, mogao je odrediti još neki dan u godini kad bi se šunka u kruhu mogla jesti... Ova je verzija dosta brzinska (baš kao što je i uskrsni žućo instant verzija pince), a mama i ja smo za nju upute dobile od susjede Dube i Maje. Ako slučajno ovo pročitaju, hvala još jednom. Tete Maja kruh mijesi sama, Dube kupi tijesto u pekari, a mi smo se priklonile ovoj bržoj varijanti. I bila je sjajna pa tako ako kojim slučajem šunka u kruhu nije dio vaših korijena, poduzmite sve mjere da pod hitno to postane! Sama nisam imala baš puo prste u izrazi ove šunke koju vidite na slikama - svelo se uglavnom na odlazak po usmenu verziju recepta i navirivanje u pećnicu, ostali je dio posla odradila mama.
Rolana šunka (npr. svinjski vrat)
List lovora
2 žlice svinjske masti
0,5 kg tijesta za kruh
Žutanjak za premazivanje i sezam po želji

1)     
Šunku stavite kuhati u puno vode u koju ste dodati  žlicu masti i lovorov list pa kuhajte dok ne omekša (ovisi o veličini šunke).
2)      Kad se šunka skuhala odstranite mrežicuostavite šunku u vodi u kojoj se kuhala preko noći, a sutradan odstranite kožu i eventalne druge viškove.
3)      Tijesto razvaljajte na otprilike 2cm debljine, šunku premažite još jednom žlicom masti i zatim je položite na tijesto i omotajte sa svih strana.
4)      Po želji premažite žutanjkom i pospite sezamom.
5)      Pecite na 180°C dok se kruh ne ispeče, cca sat vremena (ovisno o debljini i količini tijesta).



damijenestoslatko @ 21:44 |Komentiraj | Komentari: 25 | Prikaži komentare
Arhiva
« » ruj 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Glasuj na...

Blogerica.com