Blog
nedjelja, travanj 6, 2008



Nakon one čokoladne torte o kojoj sam vam pisala prekjučer i  o kojoj ću misliti još dugo vremena, vrijeme je za nešto malo manje kalorično. Riječ je o jednom dosta plitkom kruhu koji se peče u Indiji, a naziva se naan.

U srednjoj Aziji, npr. u Afganistanu i Iranu sama riječ naan znači ”kruh” pa činjenica da ga se u engleskom jeziku često naziva naan bread i nema baš smisla (kruh kruh). Ova vrsta kruha podrijetlom je iz područja srednje Azije otkud se proširila na južnije dijelove pa je sad rasprostranjena u Indiji i Pakistanu.

Peče se u glinenim pećima koje se nazivaju tandoor, a obično se servira premazan s malo maslaca. Mogu mu se dodavati i razni začini poput kima  ili čak grožđica npr. Na zapadu se počeo konzumirati kad je porasla popularnost istočnjačkih restorana jer se obično poslužuje s curryjem.







Uz najbolju volju, više ne znam gdje sam pronašla ovaj recept, ali bio je s neke američke stranice, nažalost, ne snalazim se baš na indijskom dijelu weba 

za 4-5 komada vam treba:
1 paketić suhog kvasca
žličica smeđeg šećera
30 dkg brašna
sol
malo praška za pecivo (poprilično sam sigurna da to ne stavljaju u originalu, ali eto…)
žlica ulja
2 žlice jogurta
20-30 ml mlijeka (meni je trebalo 20 ml, a u receptu je pisalo 30)

0) Pomiješajte kvasac s malo tople vode (pola čaše npr ili malo manje) i smeđim šećerom pa ostavite jedno 10 min
1) Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo pa im primiješajte ulje, jogurt, mlijeko i uzašli kvasac
2) Mijesite 5-10min dok ne dobijete elastično i mekano tijesto
3) Pokriveno ostavite da se diže jedno pola sata
4) Zagrijte pećnicu na 150°C
5) Premijesite, podijelite na 4 – 5 dijelova i izvaljajte u obliku elipse (ili najpribližnije tome što možete doći  ) tako da tijesto bude otprilike 1 cm debelo
6) Pecite jedno pola sata – ako nije gotovo, vratite natrag i malo pojačajte pećnicu

Poslužite s curryjem (čiji recept stiže za koji dan) ili nekim jelom s umakom. Sljedeći put kad ga budem pravila, mislim da ću ga razrezati pa napuniti mesom i dodacima (kao gyros).



                                          Verzija za ispis

damijenestoslatko @ 12:42 |Komentiraj | Komentari: 26 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com