Blog
četvrtak, ožujak 12, 2009



Većina mojih kolega s fakulteta s kojima sam ikad razgovarala o vađenju krvi i o zdravstvenim pitanjima ima isti problem – anemiju, odnosno manjak željeza u krvi. Nekoliko ih zbog toga razloga npr. nije moglo ni dobrovoljno dati krv. Zato svi moji dragi slaborkvni prijatelji: današnji post je za vas. I nemojte mi slučajno reći da ne volite ciklu jer ćete je uz pomoć ove juhe sigurno zavoljeti. (kako sam stroga, a? )

Osim cikle ima još dosta namirnica bogatih željezom, ali uvelike se razlikuju po tome koliko je to isto željezo iskoristivo, tj. koliko se lako apsorbira u krv. Tako na prospektu jednog dodatka prehrani koji sad neću reklamirati piše:  „Najviše željeza ima u iznutricama, crvenom mesu i mesu peradi. Željezo iz mesa u tijelu se bolje iskorištava negoli željezo iz povrća, žitarica ili žumanjka jajeta. Dosta se željeza nalazi i u tamnom bobičastom voću, cikli i špinatu.“ (sve sam vjerno prenijela, osim jedne pravopisne greške

Dakle: cikla je in, anemija je out!
Ove se sezone nose rumeni obrazi pa evo par informacija o ostalim blagodatima koje cikla ima za zdravlje (odabrala sam samo one zanimljive, za potpunije informacije prošvrljajte malo po internetu).

- Upotrebljava se za reguliranje niskog krvnog tlaka.
- Pospješuje rad želuca i crijeva.
- Zahvaljujući jodu i selenu usporava proces starenja.
- Lako je probavljiva i nema negativnih utjecaja na sekreciju želuca.
- Suzbija rast stanica tumora .
- Potiče metabolizam i rad jetre.
- Jača obrambeni sustav mehanizma.




Sad kad sve to znate, evo recepta za juhicu koju sam iskombinirala dok sam ciklu pokušavala smjestiti u nešto ukusno, lagano i brzo. Cikla se jako lijepo slaže s cvjetačom, a lovor daje zanimljivu notu.

Za 2-3 osobe:
500 ml temeljca (mesnog ili povrtnog)
100 - 150 g pečene ili kuhane cikle (bolje pečene)
100 g cvjetače
1 mali krumpir narezan na kocke
List lovora
120 ml vrhnja za kuhanje
sol i papar
peršin

1) Ugrijte temeljac i dodajte mu cvjetaču, krumpir i list lovora pa kuhajte poklopljeno dok ne omekša.
2) Pred sam kraj kuhanja dodajte ciklu narezanu na ploške. Izvadite lovor.
3) Štapnim mikserom usitnite povrće i dodajte vrhnje za kuhanje. Nemojte više vraćati na vatru, vrhnje ne bi smjelo uzavreti.
4) Posolite i popaprite, dodajte malo peršina i poslužite kao toplo predjelo


damijenestoslatko @ 23:05 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
Arhiva
« » tra 2014
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Glasuj na...

Blogerica.com