Blog
nedjelja, prosinac 23, 2007



The net is back. Bogu hvala. Svašta nešto lijepo (i kuharsko i nekuharsko) se dogodilo u ovih dva-tri dana, ali ja ću vam danas pisati o samo jednoj od tih stvari. Pekle smo mama i ja vanilin kiflice (i pritom se jako «zabavile» jer je vaga odlučila da joj je više dosta ekspoloatacije i počela je pokazivati naopako), bombone s mjendulom na vrhu, jedne browniese o kojima ću vam sigurno pisati jednom prilikom, neke nemoguće eksperimentalne kolačiće koji na kraju i nisu tako loši (o tome ću jednog od sljedećih dana) itd.

Ali ipak, najbolje su stvari koje ljudi ne planiraju. Jutros mi je poslala prijateljica poruku i pita bi li se našla s još par prijatelja iz osnovne škole. Može, naravno. I bilo nam je super. Pričali smo dva sata kao da se vidimo svako malo – baš kao pravo staro društvo. Ove kuglice nisu ništa staro (dapače!), ali isto tako su bile neplanirane i isto tako su super ispale.

A priča ide ovako. Umjesto da sam se popodne po hitnom postupku uhvatila Shakespeareovog Kralja Leara, otvorila sam jednu divnu staru kuharicu i ugledala začetak onoga što su ispale ove kuglice. Tamo se radilo o čokoladnim pločicama, ali znajući da moja mama čezne za finim receptom za neke kuglice, odlučila sam malo adaptirati recept. Tako su na svijet došle kuglice s aromom trešnje i lješnjakom u sredini.

Za 37 komada + 3 komada koja ćete sigurno pojesti u izradi (= 40kom) vam treba:
40ak lješnjaka
1 dcl vode
3 kesice čaja od trešnje (u originalu je bio crni čaj)
malo cherry brandyja (ovo je isto moj dodatak, prema majčinom prijedlogu)
5 dkg omekšalog maslaca
2 žumanjca
10 dkg štauba
korica naranče
30 dkg čokolade za kuhanje
+ kakao prah za posipanje

1) Popeći lješnjake u pećnici i oguliti ih
2) Skuhati čaj i pustiti ga da se ohladi
3) Tući maslac sa štaubom pa dodati žumanjca dok se ne dobije pjenasta smjesa
4) Rastopiti čokoladu na pari i pustiti da se malčice ohladi
5) Primiješati u smjesu s jajima i dodati čaj, maraschino i koricu naranče
6) Staviti u frižider na 10ak min da se malo stisne
7) Uzimati žličicu nadjeva, staviti u nju jedan lješnjak
8) Formirati trljajući među dlanovima kuglicu i dobro provaljati u kakao prahu
9) Ako želite, stavite u papiriće za minjone
10) Čuvajte na hladnom (ne mora biti u frižideru, ali nije baš poželjno da stoje na stolu pod klimom...)







Napomena:
- U originalnom receptu se gotova smjesa stavljala na aluminijsku foliju u debljini 2cm i zaim u frižider. Nakon hlađenja su se rezale kockice sa stranicom 3cm i zatim valjale u kakao (znači – crni čaj, bez cherry brandyja i lješnjaka) – meni se čini da je ovako malo zanimljivije, ali vjerojatno je i original sasvim ok.
- Ne pretjerujte s količinom kad vidite kako se tope u ustima



Priprema je jednostavna, a ako,kao i ja, imate još jednog osmogodišnjaka da vam vičući «ja sam storuka tvornica!» vadi papiriće za minjone i dodaje lješnjake, onda stvarno sve ide brzinski!

damijenestoslatko @ 21:11 |Komentiraj | Komentari: 30 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com