Blog
utorak, prosinac 11, 2007



Svi ste vjerojatno čuli za onu pričicu u koja kaže da je francuska kraljica Marie Antoinette (žena Louisa XVI) neposredno uoči Frnacuske revolucije kad su joj rekli da narod nema kruha, izjavila: „Neka jedu kolača!“ E pa dvije su stvari sasvim naopkae u svemu tome.
Br. 1: Nije rekla „Neka jedu kolača (franc. gateau)“ nego „Neka jesu brioš – slatki kruh (franc. brioche)“
Br. 2: To uopće nije rekla Marie Antoinette nego jedna od njenih prethodnica (Marie Therese – žena Louisa XIV) i to puno prije Francuske revolucije.


tako je brioche zamislio 
1763 (tj. neposredno prije Revolucije) 
izvjesni Jean Baptiste Simeon Chardin

Iako povjesničari već dugo upozoravaju da nije povijesno utemeljena ova anegdota i dalje kruži...

Međutim, ono što nas zanima u cijeloj toj priči nije baš povijesna istina nego taj famozni brioche...
Navodno se pojavio u Normandiji u 16.st., a postoje i mnoge teorije koje se bave tim otkud dolazi samo ime te poslastice. Najmaštovitija od njih (ali nažalost nimalo istinita, koliko god praktična i imaginativna bila) je pretpostavka Alexandrea Dumasa (o kojem je bilo riječi već u članku o pizzi) da riječ brioche dolazi od naziva francuskog sira brie koji se prema njegovom objašnjenju koristio za izradu tijesta u samim počecima izrade ovog slatkog kruha. 


Normandija

A evo i mala lekcija francuskog (ne mogu odoliti... )
- u svakodnevnom, neslužbenom govoru brioche znači nespretnost
- Avoir une brioche au four (imati brioš u pećnici) znači : biti trudna
- Prendre de la brioche (uzeti/dobiti brioš) znači dobiti stomčić

A sad slijedi i originalni recept iz jedna fine francuske kuharice (za 1 veliki brioš ili 6 malih):
25 dkg + 1 žlica brašna
½ kocke svježeg kvasa
0.35 dcl mlijeka
malo soli
5 dkg  + 1 žlica štauba 
3 jaja
10-12 dkg masla (omekšalog, ali NE rastopljenog)
+ brašno za posipanje radne površine
žumanjak za premazivanje


prije


i poslije dizanja

1) U jednu zdjelicu stavite žlicu brašna, žlicu šećera i mlako mlijeko zajedno s kvascem. Poklopite tanjurićem i stavite na toplo mjesto da se kvasac digne (nešto više o tome i o čarima dizanog tijesta pročitajte ovdje)
2) Ugrijte malo brašno pa ga posolite i dodajte mu šećer, jaja i kvas
3) Umijesite tijesto i zatim malo po malo dodavajte maslo
4) U ovoj fazi tijesto je jako ljepljivo i čini vam se da nema šanse da ćete ga umijesiti (ja sam sa žaljenjem razmišljala kako će sve završiti u smeću), ali to je normalno pa samo nastavite dodajući malo po malo još brašna (ali nemojte pretjerati!) sve dok ne dobijete tijesto koje je glatko i sjajno i kojim se može rukovati
5) Stavite ga u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite da se diže jedno sat vremena na toplom dok ne udvostruči volumen
6) Zatim ga premijesite, podijelite na 2 dijela (jedan od njih je znatno manji, kao na slici) i stavite u dobro namašten i pobrašnjen kalup i opet ostavite da se diže (dok dobro ne naraste – ovisno o temperaturi prostorije trebat će vam od pola sata do sat i pol)
7) Ugrijte pećnicu na 180ºC
8) Premažite vrh briochea žumanjkom
9) Pecite 45 min (nakon 15min možete na vrs staiti papir za pečenje da brioche ne pocrni previše)
10) Pustite da se malo prohladi i zatim vadite iz kalupa



 Ovaj put hrpa napomena:
- ako nemate kalup (koji se inače može kupiti u Intersparu za 15kn – limeni i u  Nami za 35kn - teflon), tijesto ispletite u pletenicu (to je također standardni oblik u Francuskoj koji se počeo primjenjivati u 19.st.)
- Ovo je tradicionalna verzija, ali ako želite, možete mu dodati šaku grožđica pa će nalikovati talijansko panettoneu
- Ako namjeravate povećati količinu šećera – oprezno jer dizana tijesta se ne podignu baš dobro ako su preslatka
- Ovo je jedno od jela koja se u Francuskoj često konzumiraju u božićno doba, ali se jede i za najobičniji doručak uz malo mermelade npr (doduše ne prave ga svi Francuzi kod kuće, oni u supermarketima imaju velik izbor već gotovih zapakiranik brioša)
- Najgurmanskija kombinacija u koju ulazi brioche je ona s domaćom paštetom
(a o tome se nadam da ću vam brzo što lijepoga reći)...
- Po želji možete dodati par kapi arome naranče pa ćete dobiti malo aromatiziranu (vrlo finu!) verziju.





Toliko od mene za danas...

damijenestoslatko @ 11:57 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
Arhiva
« » lis 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Glasuj na...

Blogerica.com