Blog
četvrtak, prosinac 20, 2007



Jedna moja draga prijateljica je neki dan bila na ručku i na meniju su (s obzirom na njenu ljubav prema istima) bile njoke i to onako kako ih spremaju i moja mama i moja baba i kako ih je spremala moja prababa, a možda i još koja generacija prije nje. I kao i uvijek, njoke su pun pogodak, svi smo bili siti do navečer (sva sreća da smo se dobro najeli inače tko zna gdje bi završila rasprava o feminizmu u koju smo se bili zapleli - ovako su svi bili malo umrtvljeni njokama pa nije bilo žrtava.

Za početak nabavite dobar  komad mesa, goveđi mišić najbolje (ja inače nemam pojma o mesu, ali ovako mi rekoše ) i umak možete napraviti i večer ranije.

1) odstraniti vanjsku kožu, krajeve i velike žile
2) zagrijati ulje i zažutiti glavicu luka
3)  dodati meso iskidano na komadiće (kao za gulaš)
4) kad je meso uhvatilo boju sa svih strana, podliti čepom do dva prošeka i miješati dok ne ishlapi
5) dodati malo vode (tek toliko da pokrije meso) i žličicu koncenntrata rajčice i goveđu kocku
6) kuhati na laganoj vatri dolijevajući vodu malo po malo (nikad previše odjednom) sve dok meso ne omekša
7) posoliti, popapriti, dodati vegete ili drugih začina po želji

A sad njoke (količina za jedno 4 osobe)

½ kg krumpira u kori (bilo bi dobro da su podjednake veličine)
žlica masla
malo soli
1 jaje
20-25 dkg brašna

1) staviti krumpir u puno vode na jaku vatru i kuhati 45min do sat vremena (gotovn je kad se može fino nabosti vilicom ili kad kora počne pucati)
2) oguliti još vrući krumpir i propasirati ga na radnu površinu, dodati brašno
3) posoliti i staviti 1 fetu masla
4) dodati jedno jaje
5) od svega toga umijesiti jednoličnu smjesu – toliko da bude homogeno,ali ne mijesiti kao kruh
6) staviti puno vode da provri  (treba biti slana voda, a u nju se može dodati malo ulja)
7) oblikovati njoke (tako da se uzmu male kuglice tijesta i prođe njima preko ribeža ili vilice) i ubaciti ih u vodu, ne miješati i pričekati da isplutaju
8) izvaditi ih i ostaviti da se ocijede
9) umiješati ih u umak i to sve zajedno vratiti na vatru da se samo malo zajedno kuha – ali ne dugo – tek toliko da se sastojci spoje

Napomena:
- Krenite s 20ak dkg brašna i dodajte malo ako vam bude potrebno, ali ne pretjerujte - što više brašna, to su njoke tvrđe
- Kad vam se ruke počnu lijepiti od oblikovanja ili ako se njoke lijepe na ribež - malčice brašna će riješiti stvar

A evo kako to sve izgleda u praksi:


krenite od nečega poput ovog


lagano umijesite tijesto i podijelite ga 
na nekoliko dijelova


pa njih izvaljajte među rukama 
da izgledaju ovako


i izrežite ih na male komade


te komadiće oblikujte među dlanovima 
u kuglice i preko jednog 
prsta ih provaljajte preko ribeža


...ili preko vilice (meni su draže one s
ribeža, vi kako volite)


i zadnje i najvažnije: uživajte

damijenestoslatko @ 00:26 |Komentiraj | Komentari: 25 | Prikaži komentare
Arhiva
« » stu 2017
  • p
  • u
  • s
  • č
  • p
  • s
  • n
  •  
  •  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
Glasuj na...

Blogerica.com